Voit lukea uusimmat blogi-kirjoitukset

Takaisin blogiin

Katoaako käteinen?

Katoaako käteinen sitä mukaan, kun maksaminen muuttuu? Tätä on ihmetelty jo jonkin aikaa, ja selvä käteisen käytön vähenemiseen viittaava trendi on näkynyt jo jonkin aikaa. Suomessa suositaan yhä enemmän kortti- ja mobiilimaksamista eikä käteistä tarvitse enää juurikaan missään – jopa perinteisissä ”vain käteismaksu”– paikoissa voi nykyään maksaa MobilePayllä tai kortilla, ja yhä harvemmin käteisellä. Samaan aikaan pankit panostavat mobiilipalveluihin ja käteispalveluja vähennetään. Isoissa tapahtumissa käteistä ei käsitellä lainkaan ja maksaminen hoituu kätevästi puhelimella, älykellolla tai ladattavalla rannekkeella. Milloin käteinen katoaa kokonaan ja mikä on se maksutapa joka lopulta korvaa käteisen?

Maksaminen nyt ja tulevaisuudessa

Maksurannekkeet ovat jo mullistaneet maksamisen festivaaleissa ja tapahtumissa. Tampereella järjestettävä Blockfest oli ensimmäinen festivaali Suomessa jossa maksaminen hoitui pelkästään Pivon maksuranneekkeilla. Kaikilla festarikävijöillä oli käytössä ranneke, johon sai ladattua haluamansa määrän rahaa, eikä muita maksutapoja voinut edes käyttää. Maksaminen siirtyi siis kertaheitolla kaikille festarikävijöille yhtenäiseksi - kuinka helppo, nopea ja turvallinen ratkaisu sekä myyjälle ja ostajalle.

Maksurannekkeiden arkiversiona voidaan pitää mobiilimaksamista, ja etenkin Apple Paytä, eli Applen mobiilimaksutapaa, jolla voi maksaa verkossa, applikaatioissa ja verkkokaupoissa. Mobiilimaksamisen ansiosta ostajan ei enää tarvitse kantaa mukanaan lompakkoa tai maksukortteja, kun maksu hoituu kätevästi missä vain ja milloin vain. Mobiilimaksaminen on todellisuudessa maksamisen uusi aikakausi ja vaikka tämä tapa maksaa onkin ollut käytössä jo tovin, on se vasta viime vuosina ottanut kunnolla vauhtia myös Suomessa. Tällä hetkellä tarjolla on tosin paljon erilaisia mobiilimaksutapoja, ei pelkästään Suomessa mutta myös ulkomailla, mutta saa nähdä, ehkä saamme tulevaisuudessa käyttöön mobiilimaksutavan joka toimii yhtenäisesti jopa kaikissa Pohjoismaissa. 

Mobiilimaksu_nainen.png

 

Mobiilimaksaminen on jo täällä ja tulevaisuudessa kaikkialla

Naapurimaassa avaimia ja kulkukortteja on jo korvattu ihon alle asennettavien sirujen avulla. Ehkä maksaminenkin pian viedään uusiin ulottuvuuksiin, eikä henkilö enää tarvitse mitään mukaansa, kun oven avaaminen, tietokoneelle kirjautuminen ja ostosten maksaminen hoituu kirjaimellisesti ”käden käänteessä”. Helppous on kaikessa kaiken a ja o, ja tulevaisuudessa tämän tyyppiset ratkaisut saattavatkin yleistyä. Muualla maailmassa, kuten esimerkiksi Kiinassa, on siirrytty pitkälti suoraan käteisestä rahasta mobiilimaksamiseen. Suomessa suositaan edelleen maksukortteja ja verkkopankkimaksuja, mutta mobiililompakoiden ja mobiilimaksamisen helppous houkuttelee yhä useampia kokeilemaan maksamista puhelimen avulla. Ja miksi ei, turhaan sitä kantaa lompakkoa mukanaan kun myös ajokortti pian siirtynee mobiiliin ja esimerkiksi matkaliput saa ostettua in-app maksamista hyödyntämällä suoraan sovelluksessa. Verkossa maksaminen hoituu myös helposti mobiilimaksulla - maksamisella onkin suuri merkitys verkkokaupassa, ja samalla kun yhä useampi asioi verkkokaupassa mobiililaitteella, on maksamisen tuettava asiakaskokemusta laitteesta riippumatta. Verkkokaupassa asioiminen ei siis enää vaadi verkkopankkitunnuksia tai korttitietojen syöttämistä, sillä maksun voi hoitaa myös verkossa näppärästi mobiilimaksulla.

Ostaja on kuitenkin loppupeleissä se, joka päättää miten haluaa maksaa – kivijalkakauppojen ja verkkokauppojen on sitten muokkauduttava ostajien mieltymysten mukaisesti. Käteinen raha ei vielä ole maailmasta katoamassa mihinkään, sillä monissa maissa käteistä käytetään vielä ahkerasti, eikä muutosta tähän välttämättä ole tulossa lähiaikoina. Pidemmällä aikavälillä muutos tapahtunee kaikkialla, mutta hitaasti. Pohjoismaissa digitaliseen maksamiseen ollaan adaptoitu nopeammin kuin monessa muussa maassa ja esimerkiksi Suomessa käteisen käyttö on vähentynyt tasaiseen tahtiin 2000- luvun alusta lähtien (Suomen Pankki). Olemmeko siis viimeinen sukupolvi joka käyttää maksamiseen muovikortteja? Saattaa hyvinkin olla mahdollista, sillä samaan aikaan kun käteisen käyttö vähenee siirtyvät myös maksukortit digitaliseen mutoon ja ostaminen verkkoon eli täten ei fyysistä korttia välttämättä tarvita enää lainkaan. 

Entäs mihin käteistä sitten enää tarvitaan, kun rahaa voi siirtää kaverille puhelimen avulla eikä käteisellä voi aina edes maksaa torilla? Entä mikä on se maksutapa joka käteisen syrjäyttää? Todennäköisesti mobiilimaksaminen.

Lataa opas ja selvitä miksi mobiilimaksaminen on oleellinen osa verkkokauppaa, sekä miten teet mobiilissa maksamisesta helppoa:

Lataa opas


Kirjoittaja Martina Flygar on Svean markkinointi- ja viestintäasiantuntija

Tilaa blogi

Här hittar du alla nummer av Update

Till pdf-arkivet
update-magazine