Svea Ekonomi Blogi

  Voit lukea uusimmat blogi-kirjoitukset

  Takaisin blogiin

  Miksi järjestelylainalla pitää olla yhteisvastuulliset hakijat?

  Velkojen järjestelyyn tarkoitetulla lainalla tulee olla velallisen lisäksi useimmiten vähintään yksi yhteisvastuullinen hakija. Yhteisvastuulliset vastaavat lainansaajan kanssa siitä, että laina maksetaan suunnitelman mukaisesti takaisin.

  Lainan rahoittajan näkökulmasta yhteisvastuullisten tarkoitus on turvata lainan takaisinmaksu. Velalliselle yhteisvastuulliset tuovat turvaa – jos maksuvaikeudet yllättävät, myös joku muu on vastaamassa siitä, että järjestelylaina tulee maksettua.

  Yhteisvastuullinen on tärkeä henkilö, jotta taloustilanne saadaan hallintaan. Siksi kuka tahansa ei ole hyvä yhteisvastuullinen lainanottaja tai hakija, vaan yhteisvastuulliseksi kannattaa pyytää sellaista henkilöä, jonka käsiin oman taloustilanteensa voisi laskea.

  Kuka sopii yhteisvastuulliseksi?

  Usein yhdistelylainan yhteisvastuullisena toimii oma puoliso, vanhemmat tai sisarukset. Vanhempien apu on kuitenkin rajallista sikäli, että yhdistelylaina tulee olla maksettu takaisin ennen kuin yhteisvastuullinen täyttää 75 vuotta. Mikäli omat vanhemmat ovat iäkkäämpiä, voi esimerkiksi myös aikuiset sisarukset olla avuksi.

  Yhteisvastuullisen on hyvä olla sellainen henkilö, jolle voi avoimesti kertoa omasta taloustilanteestaan myös vaikealla hetkellä. Yhteisvastuullinen saa nimittäin tietää taloutesi tilan lainaa haettaessa ja hänelle kerrotaan myös, kuinka paljon velkaa järjestelylainalla on tarkoitus yhdistellä. Hän saa tiedon myös, jos lainan erämaksuihin tulee viivästyksiä.

  Järjestelylainan yhteisvastuullisen omien luottotietojen tulee olla puhtaat, ja hänen tulee asua vakituisesti Suomessa.

  Yhteisvastuulliseksi ryhtymistä kannattaa harkita

  Yhteisvastuullinen on nimensä mukaisesti vastuullinen järjestelylainan takaisinmaksussa ja vastaa, että myös kuukausierät tulevat maksuun aina ajallaan. Laina näkyy myös hänen velkatiedoissa, ja vaikuttaa näin myös yhteisvastuullisen omien lainojen hankintaan. Jos esimerkiksi harkitsee tulevaisuudessa asuntolainan hankintaa, kannattaa miettiä, miten yhteisvastuulliset velat ja niiden summat mahdollisesti vaikuttavat lainan saantiin.

  Yhteisvastuullisen on siis syytä ennen päätöstä laskea kuukausittaiset tulonsa yhteen, ja arvioida, pystyykö mahdollisesti yllättävässä tilanteessa ottamaan ylimääräisen lainan lyhennyksen taloutensa lisärasitteeksi.

  Vuosituloja yhteisvastuullisella tulee olla vähintään 20 000 euroa, ja hänelle tulee myös yhteisvastuullisen velan kuukausierän jälkeen jäädä kohtuullinen maksuvara siinä tilanteessa, että maksaminen siirtyisi hänen vastuulleen.

   

  Svea Fix-laina - Tarkistuslista

   

  Tilaa blogi

  Här hittar du alla nummer av Update

  Till pdf-arkivet
  update-magazine